Fr

CREATIONS

'Ghiblification' om onze verhouding tot beeld in vraag te stellen: het (toch niet zo) goede idee van Ogilvy voor Greenpeace

Woensdag 9 April 2025

'Ghiblification' om onze verhouding tot beeld in vraag te stellen: het (toch niet zo) goede idee van Ogilvy voor Greenpeace

Als je op je vijftigste nog geen ‘Starter pack’ hebt samengesteld, dan heb je er niet veel van gebakken in je leven, toch? De lawine van My, Myself & I onder blister maakt momenteel furore op LinkedIn en toont dat professionals in onze sector altijd razendsnel op de trends van het moment springen, hoe onnozel ze ook zijn. Hetzelfde geldt voor die andere golf van AI-gegenereerde beelden, die de esthetiek van het duo bestaande uit Miyazaki-Takahata imiteren.
 
Net zoals Kaonashi in ‘The Voyage of Chihiro’ – je weet wel, de geest die de eigenschappen en persoonlijkheden van anderen kan absorberen door ze in te slikken - plagieert de reclame ook vrolijk het werk van de vakmensen van Studio Ghibli. Met weinig respect voor ethiek, intellectueel eigendom of auteursrecht.
 
Het meest recente voorbeeld is de campagne van Ogilvy Griekenland voor Greenpeace die tot veel commentaar leidde. Onder de slogan ‘No filter can hide the truth’ biedt de NGO ons een reeks visuals die geïnspireerd zijn op de twee eerder genoemde meesters van de Japanse anime.
Sommigen beschrijven deze campagne als “een strategische meesterzet”, om de uitdrukking van onze collega's bij Creapils te gebruiken: “Greenpeace heeft ervoor gekozen om digitale tools en trends te gebruiken die de jongere generatie boeien, om hen effectiever aan te spreken. De boodschap maakt gebruik van de codes van AI, sociale netwerken en popcultuur, terwijl ze op hun kop worden gezet.”
 
In The Drum zegt een woordvoerder van Greenpeace dat zijn organisatie “de AI-trend wilde benutten om een breed publiek te bereiken en het schrille contrast tussen de geïdealiseerde esthetiek van Studio Ghibli en de harde realiteit van de klimaatcrisis te benadrukken”.
 
Waarbij we even abstractie maken van het feit dat ontwikkelingen op het vlak van AI bijdragen aan de crisis, aangezien de grote taal- en beeldgeneratiemodellen tot de meest water- en energieverslindende technologieën behoren...

Greenpeace erkent dit zelf, maar lijkt te denken dat de “ongefilterde” viraliteit van de campagne wel wat uitzonderingen op zijn purpose waard is.
 
We kunnen het alleen maar eens zijn met Andrew Tindall, SVP bij System1, die vindt dat deze campagne gewoon een enorme vergissing is: “Een briljant voorbeeld van het overspelen van een trend, het vergeten van merkstrategie, waarbij consistentie opgeofferd wordt aan een poging om viraal te gaan”, schrijft hij.
 
“AI definiëren als goed of slecht is niet nuttig. Maar we kunnen het er allemaal over eens zijn dat de virale publicaties van Studio Ghibli op zijn zachtst gezegd lachwekkend zijn. De overduidelijke problemen met intellectueel eigendom en het feit dat ze allemaal zo succesvol zijn, tonen dat marketeers dol zijn op flitsende nieuwigheden. Greenpeace zag de trend, besloot de energie- en waterproblemen van generatieve AI te negeren en probeerde met een slimme virale publicatie te komen. Ironisch genoeg draagt het aldus bij tot de crisis.”

Archief / CREATIONS