Fr

INTELLIGENCE

What's UP in ... the customer journey en de fout in de funnel?

Dinsdag 28 Juni 2022

What's UP in ... the customer journey en de fout in de funnel?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord over de customer journey of funnel. Het begrip omschrijft de fasen die consumenten voor en na de aankoop van een product of dienst doorlopen, én de touchpoints die zij tijdens die journey tegenkomen. De basis van die gedachte gaat terug naar het AIDA-model (Attention, Interest, Desire & Action). Volgens dat model doorloopt de consument een lineair proces van aandacht naar interesse en voorkeur om te eindigen in actie. Het originele model werd ontworpen voor deur-aan-deur sales en tot op vandaag bestaat er twijfel over de uitvinder van het concept.
Binnen de marketing- en communicatieliteratuur bestaan er intussen heel wat afgeleiden van het AIDA-model. Sommigen noemen de fasen anders of voegen er bijkomende toe. Anderen veranderen de richting waarin consumenten het model doorlopen of creëren een oneindige loop. Feit is dat, met de opkomst van digitale media, heel wat adverteerders en mediabureaus hun communicatiestrategieën volgens het model gestructureerd hebben, tot het aanbod van media toe.

Maar is dat wel een goed idee? Formuleer een antwoord op volgende vragen:

  • Waarom was het Mexicaanse biermerk Corona tijdens corona het op één na sterkst gestegen biermerk in verkoop? 
  • Waarom koop je elke maand dezelfde tandpasta in de winkel?
  • Waarom kies je bij Starbucks vaak de middelste beker die iets groter is dan een normale beker en tussen een nog grotere en een normale beker staat?

Vraag je je af wat deze vragen met elkaar gemeen hebben? Wel, heel wat consumentengedrag ontsnapt aan de customer journey en is het gevolg van irrationeel gedrag. Het is een mythe over consumer funnels en journeys die we graag ontkrachten. Hieronder zetten we de belangrijkste feiten op een rijtje.

  • Tot op vandaag bestaat er geen wetenschappelijk bewijs voor een hiërarchie in fases die consumenten doorlopen. Beslissingen nemen we, afhankelijk van het type product of dienst, vaak snel en zonder een bepaalde reden.
  • De weg naar een merk- of productkeuze is vaak moeilijk te doorgronden en te voorspellen. Zo kan 1 touchpoint het verschil maken, maar ook een cumul van touchpoints over een lange tijd.
  • Vaak overschatten we het belang van merken in zo'n journey. We zijn van mening dat mensen altijd bewust een traject doorlopen om een merk aan te kopen. Voor een high involvement love brand zoals Apple is dat zo, maar voor veel andere merken niet.
De meting van journeys & touchpoints is vaak niet geloofwaardig omdat de consument te veel touchpoints krijgt voorgelegd. Het vermogen om ons daarover uit te spreken, is bovendien selectief en gebiased. Vaak worden recente touchpoints als te belangrijk ingeschat.

Long story short: een customer journey of funnel is een eenvoudig model om een communicatiestrategie of media-aanbod aan te sturen. Let op met rigide interpretaties van fases en de bijhorende touchpoints en vergeet de omgeving en het gedrag van de consument niet. Elke mogelijke fase en touchpoint kan leiden tot een aankoop. De grootste fout die je kan maken, is het gedrag toewijzen aan de (voor)laatste touchpoint. Marketing of media mix modelling is the way to go. Daarover vertellen we je volgende maand graag meer.

Tim Van Doorslaer, head of research (DPG Media)

Archief / INTELLIGENCE