Fr

WHAT’S UP IN... DOOR DPG MEDIA

What's UP in ... mediastrategie en -planning?

Vrijdag 28 Oktober 2022

What's UP in ... mediastrategie en -planning?

Van silo's naar synergie

Vorige week vroeg een marketeer me of ik kon helpen met de verdediging van zijn mediabudget. In de organisatie zaten twee teams: het ene was verantwoordelijk voor de Above The Line communicatie en het andere voor performance. Dat laatste wilde budget afsnoepen van het eerste want “wat draagt offline media eigenlijk bij aan de business-resultaten?”.

De eerste stap om media beter te laten renderen, is door dergelijke silo’s en dynamieken te vermijden. Ze zijn nefast om effectieve reclamecampagnes uit te rollen. Dat was echter geen antwoord op de vraag. Om die te beantwoorden, greep ik terug naar mijn gereedschapskist van klassiekers:
 
Dat laatste toont mooi aan dat een “en-en”-verhaal altijd beter is dan een “of-of”-verhaal. Het eerste zegt dan weer dat het branding-stuk minstens even belangrijk is en dat daar 60% van het budget naartoe zou moeten gaan. Tot zover de theorie. In de praktijk merk ik dat heel veel klanten bovenstaande principes naast zich neerleggen, ook zij die ze goed kennen.
 
Het digitale tijdperk heeft ervoor gezorgd dat we heel erg zijn beginnen te focussen op efficiëntie (hoe zo snel mogelijk meer verkopen). Naar mijn gevoel is de slinger vandaag te ver doorgeslagen naar performance. Het is relatief makkelijk meetbaar en dus aantoonbaar wat de performance always-on laag in een mediaplan op korte termijn oplevert. Dat is veel minder het geval voor die nieuwe emotionele branding-campagne. Nochtans zijn beide nodig om tot goede resultaten te (blijven) komen.
 
In mediaplanning betekent dat duidelijke keuzes maken: niet alle media zijn even geschikt voor elk doel. Vooral aandacht en de manier van mediaconsumptie spelen daarin een belangrijke rol. Faris Yakob’s mediaplanning piramide is voor mij een goed startpunt om de juiste balans te vinden tussen fast & slow media. Ook hier is het steeds een kwestie van “en-en”, want beide spelen een rol in een goed opgebouwd mediaplan.
Een deel van het probleem zit in de meest courante metrics die we vandaag in mediaplanning gebruiken (CPM, C/GRP). Ze laten niet toe om kwaliteit mee te nemen als parameter. Byron Sharp zijn advies luidt als volgt:
 
Buy the largest number of the highest quality impressions against the entire buying market for the category for the lowest price.”
 
Kwaliteit komt hier op de eerste plaats. Daarom is het zo belangrijk om niet enkel naar de grote cijfers en hoge percentages te kijken, maar ook na te denken over context, viewability en modaliteit.
 
Ik ben ervan overtuigd dat de verdwijnende cookies en het stilaan herwonnen vertrouwen in langetermijndenken ervoor zullen zorgen dat we de focus van efficiëntie naar effectiviteit zullen verleggen. Adverteren is een beetje zoals de liefde bedrijven: efficiënt zijn is niet altijd wenselijk. De huidige cost-of-living crisis is de perfecte aanleiding om een lans te breken voor branding. Het is namelijk reclame die ervoor zorgt dat consumenten bereid blijven om meer te betalen voor een merk.

Mathijs Vanduffel (connections planner, DPG Media)

Archief / WHAT’S UP IN... DOOR DPG MEDIA