Fr

MEDIA

Wim Jansen (DPG Media): "Ik ben een vurig verdediger en voorvechter van lokale uitgevers"

Zondag 3 Maart 2024

Wim Jansen (DPG Media):

Sinds vijf maanden is hij Chief Commercial Officer bij DPG Media België, maar treuzelen heeft de voormalige CEO van JCDecaux BeLux en Israël niet gedaan: het beheer van een grote erfenis is immers een intensieve bezigheid. ’s Lands grootste regie heeft zo haar eigen uitdagingen die Wim Jansen met veel inzicht ziet en aanpakt. Dat doet hij uiteraard met de visie en de empathie die hem kenmerken.

Wat voor eerste balans maak je op na je eerste maanden en wat is je het meest opgevallen?

Eerst en vooral de omvang van het bedrijf. Naast het formaat en de internationale dimensie zie ik een schat aan talent, vastberadenheid, strategische visie en vele mooie merken die alle Belgen aanspreken. En ze blijven groeien, zoals alweer bleek uit de recentste golf van de radiostudie, wat te danken is aan de passie van de Channel Managers.

Wat is jullie relatie met Nederland?

Er bestaat een link tussen beide structuren, maar ik ben autonoom in mijn rol die erin bestaat de Belgische regie te beheren. Dat is mijn missie. Uiteraard valt het niet te ontkennen dat onze Nederlandse activiteiten groter zijn dan de Belgische – daar zijn ze met 3.800 en wij met 1.400 - maar de groep telt ook 550 Denen. Het was dus volkomen logisch voor de aandeelhouder en het bestuur om een Nederlandse CEO te kiezen.

De Belgische groep omvat nu ook RTL in zijn geheel.

Ja, de integratie heeft meer dan een jaar geduurd, maar nu is ze rond. Dat is een intensief proces geweest en we hadden het beter kunnen doen. Ik ga onze inspanningen op dit gebied voortzetten.

In welke zin?

Het is allemaal vrij snel – om niet te snel haastig – verlopen. Dat is nooit ideaal. Maar ik denk dat de mensen me een beetje kennen: ik kan teams samenbrengen en mensen verenigen. Wellicht komt dat omdat ik volgens mij makkelijk in de omgang en multicultureel ingesteld ben: een echte Belg! Dat kan helpen om situaties onder druk te verlichten.

Hoe heeft je achtergrond je geholpen om te integreren?

Ik wil er graag op wijzen dat ik voor mijn 17 jaar bij JCDecaux 11 jaar bij SBS heb gewerkt (vandaag Play, nvdr). De audiovisuele sector is me dus niet helemaal vreemd. Bovendien heeft DPG Media alle nodige managers en experts in huis om elk medium te beheren.

Als CCO is mijn rol vooral leidinggevend en commercieel. Bij JCDecaux heb ik vooral geleerd hoe België werkt, achteraf gezien. Ik was ook verantwoordelijk voor Israël, wat in alle opzichten een heel ander land is. Die ervaring heeft mijn multiculturele voeling enorm verrijkt binnen de groep die trouwens oer-Frans is. Je moet je aanpassen en het beste halen uit de verschillen. Hetzelfde geldt voor Franstalige en Nederlandstalige Belgen. Samen zijn we heel sterk.

Kunnen we stellen dat DPG Media uitgegroeid is tot een echte internationale groep?

We bezetten toch een Europese cluster en je mag onze activiteiten in Denemarken niet vergeten. De visie van DPG Media is om te blijven groeien. Beslissingen worden meer en meer op supranationaal niveau genomen. We zijn de grootste in België, maar op Europees niveau zijn nieuwe ontwikkelingen noodzakelijk. Maar los daarvan ben ik een vurig verdediger en voorvechter van lokale uitgevers in het algemeen.

Denk je dat kleine markten nog een toekomst hebben?

Natuurlijk denk ik dat! België blijft sterk en heeft een aantal troeven. De productiviteit en kwaliteit zijn erg goed, ook al is de loonindexering sommige jaren een last. Onze economische, sociale en zelfs juridische systemen zijn sterk en betrouwbaar. De klimaatverandering heeft voorlopig nog weinig impact op ons land, omdat we in een gematigde zone liggen. Als je reist, merk je al snel dat deze voor ons de hand liggende feiten verre van universeel zijn, en dat heeft een impact op de business. Wat niet belet dat ons media-ecosysteem het moeilijk heeft, ondanks onze sterke punten.

Waaraan denk je dan?

Aan druk op reclamebudgetten, de langzame maar gestage opkomst van de Gafam en de inflatie, onder andere. Deze factoren beperken zich niet tot België - afgezien van de automatische index, die enige schade heeft aangericht – en dwingen de verschillende spelers om te herstructureren en zichzelf opnieuw uit te vinden. We hebben dit onlangs op verschillende plaatsen gezien.

Ik geloof echt in de noodzaak om minstens zo multilokaal mogelijk te blijven. Voor de productie van onze mediacontent, natuurlijk, met inbegrip van de aankoop van internationale programma's - de keuze is zo enorm. Maar voor bureaus wordt het vanuit economisch oogpunt moeilijk om een volledige all-inclusive service te blijven bieden.

Welke raad zou je ze geven?

Dat weten ze wel, denk ik: diensten met toegevoegde waarde ontwikkelen die ze kunnen commercialiseren. De bureaus die dat nog niet hebben gedaan, of die op dit gebied achterlopen, moeten het tempo opvoeren. Het is nooit te laat en het is in ieder geval heel dynamisch. Vervolgens moet iedereen kijken hoe AI oplossingen kan bieden voor de automatisering en perfectionering van de business.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor DPG Media?

De kwaliteit van onze content blijven verbeteren. De uitdaging bestaat erin ons publiek aan te trekken en te behouden. Om groot te blijven moeten we alle profielen en alle leeftijdsgroepen samenbrengen, maar ook de verschillende mentaliteiten aanspreken: conservatief of hightech (wat niet enkel een kwestie van leeftijd is). Ons media-ecosysteem is in transitie en we moeten ervoor zorgen dat het ATAWADAC-principe (any time, any where, any device, any content, nvdr) zo efficiënt mogelijk wordt toegepast. Ook om aan alle behoeften van adverteerders te voldoen.

Kun je een concreet voorbeeld geven?

Te veel om hier op te noemen! (lacht). Met VTM bieden we alle belangrijke toegangsvormen tot content aan: lineair, uitgesteld, à la carte en zelfs in private modus, met VTM GO en VTM GO+. SVOD-abonnementen waarmee je reclame kunt doseren. We gaan ook RTL play upgraden: dat is nu nog vooral gebaseerd op replay, maar krijgt in juni dezelfde LFVP-motor als VTM GO, wat voor een serieuze boost zal zorgen. Ook dankzij het M6-contract, dat een hoger budget heeft en veel exclusieve kwaliteitscontent biedt in multiplatformmodus, wat nieuw is. Lineaire televisie gaat langzaam achteruit, dat is een feit, maar dat wordt gecompenseerd door andere consumptievormen, tenminste toch bij DPG Media.

Heb je het over jullie media op nationaal vlak?

Het noorden is in evenwicht, het zuiden nog niet helemaal, maar we komen er wel. De mensen die verantwoordelijk zijn voor media en programmering werken goed samen, wat ons ook meer gewicht geeft inzake aankopen. Maar goed, dat onderwerp valt niet echt binnen mijn scope, hoewel mijn achtergrond bij SBS me natuurlijk geholpen heeft om snel opnieuw mee te zijn met deze kwesties. Vooral digital moet centraal staan in onze strategie, als we het hebben over jongeren en jonge volwassenen. Beide doelgroepen hebben betrekking op onze toekomst en vormen de basis van de visie van DPG Media.

Laten we het eens hebben over de regie. De groep heeft op dat vlak een periode van omwentelingen achter de rug, wat de relatie met de markt betreft.

Ja, op het vlak van interne resources was een positieve bijsturing nodig, na meer dan een jaar van turbulentie. Daarin is ook een rol voor mij weggelegd, dat behoort tot mijn missie. Zowel voor mijn directe collega's als voor mijn klanten bied ik een luisterend oor, beschikbaarheid, goede contacten ... Een vorm van warmte, na een eerder koude periode.

Meer pragmatisch probeer ik ook de situatie te optimaliseren voor zowel traditionele reclame als digitale mogelijkheden. Met ons bereik zit het wel goed, maar dat moet ook gelden voor onze reclame-inkomsten. En we worden specifiek op dit punt uitgedaagd.

Hoezo?

We moeten effectiviteit en rendement kunnen garanderen als het om reclamebestedingen gaat. Die ROI is alleen aantoonbaar met behulp van serieuze metrics studies, zoals MMA. Die tonen niet alleen aan dat reclame efficiënt is, maar dat hij zelfs nog doeltreffender is via lokale uitgevers. En wij (de lokale media, nvdr) zijn kampioen aan de ingang van de funnel, omdat we naambekendheid en consideration creëren, maar we zijn ook heel goed aan het einde, dichtbij de conversie en dus verkoop. Digital in het algemeen en native advertising zijn ook effectief. Onze kwalitatieve en aantrekkelijke contexten kunnen de concurrentie met de Gafam op zijn zachtst gezegd aan.

Is dit waar DPG Media zich volgens jou onderscheidt?

We hebben verschillende tools voor het opzetten of uitbreiden van een mediaplanning service. De markt is bekend met onze Ad Manager, ons Datalab en Trusted Web. Dankzij deze tools kunnen we met onze first party data nauwkeurig targeten, de beste omgevingen selecteren en inventories optimaal benutten om reach te bouwen. Met Datalab kun je black- en whitelists opstellen met een lijst van 150.000 termen. We streven er ook naar dat digitale reclame zo goed mogelijk aansluit bij de consumptie van onze media, om zo het opdringerige karakter dat consumenten vaak bekritiseren te vermijden. Dat maakt onze digitale reclame veel effectiever. En we zijn ook van plan om onze functies uit te breiden naar lineaire en cross-media kanalen. Dat is een project voor de toekomst, maar we pakken onze uitdagingen een voor een aan. Het zijn spannende tijden in de media.

Archief / MEDIA