Fr

MEDIA

Euro 2024: bereik en emotie op het programma van RMB

Zaterdag 24 Februari 2024

Euro 2024: bereik en emotie op het programma van RMB

Binnen amper vier maanden start het EK 2024, een van ’s werelds belangrijkste voetbalevenementen. Plaats van het gebeuren is deze keer Duitsland en de RTBF zal alle wedstrijden uitzenden op televisie en op Auvio.
 
Ook RMB draagt z’n steentje bij, met een breed scala aan reclameformules voor alle merkbehoeften en budgetniveaus. Zoals je natuurlijk weet, garandeert het evenement een ongekende zichtbaarheid. Grégory Vandenschrick en Elliott Bouchar, respectievelijk Sales Director en Trading Manager bij RMB, leggen ons nog eens haarfijn uit hoe dat komt.
 
Het laatste EK op de RTBF haalde bijna 3,6 miljoen kijkers in totaal en gemiddeld iets meer dan een half miljoen kijkers per wedstrijd, wat een rating van 11,4% oplevert: iets minder dus dan in 2016. Verwachten jullie je dit jaar aan meer of minder?
 
Elliott Bouchar: Het cijfer dat je aanhaalt, is het cumulatieve 4+ bereik. Op onze referentiedoelgroep (VVA 18-54) is de daling minimaal. Voor het hele tornooi zitten we op ongeveer 1,3 miljoen kijkers in cumulatief bereik voor deze doelgroep.
 
Aan het begin van 2020 bedroeg de daling van de totale tv-markt ongeveer, maar vorig jaar nam ze drastisch af tot ongeveer 2%. Bovendien heeft deze daling geen invloed gehad op het tornooi, want het ging in 2021 om slechts 20.000 kijkers minder dan in 2016 in cumulatief bereik, wat minimaal is.
 
Dit jaar verwachten we een rating van ongeveer 11%, net als voor het EK van 2021, en een stabiel aantal kijkers.
 
Op Auvio daarentegen voorspellen we een groei met twee cijfers: we zouden met het tornooi meer dan 12 miljoen views moeten halen. Daarmee zullen we het niveau van het WK evenaren. Voor de grote wedstrijden verwachten we pieken van meer dan 160.000 unieke kijkers, waarbij wedstrijden als Frankrijk-België en België-Italië uiteraard nog veel hogere toppen zullen scheren. We verwachten sowieso een gemiddelde van 65.000 unieke kijkers.
 
Zijn deze verwachtingen te danken aan de ontwikkeling van Auvio of aan andere factoren?
 
Grégory Vandenschrick: Meer bepaald aan de mobiele aard van Auvio en het feit dat steeds meer mensen de wedstrijden volgen via Auvio, en niet meer per se via hun televisietoestel. De RTBF levert veel inspanningen om de gebruikers van zijn streamingplatform aan zich te binden, met de bedoeling het totale aantal kijkers te laten groeien. We hebben ook het geluk dat we in dit land kunnen beschikken over een openbare omroep die wedstrijden van dit niveau gratis uitzendt.
 
Voor televisiekijkers bieden vrijwel alle EK-wedstrijden geweldige wedstrijden die interessanter zijn dan veel wedstrijden van het WK. Dit zou een positief effect moeten hebben op de kijkcijfers. We zijn zeer voorzichtig geweest in al onze schattingen. Ons kijkersaantal zal stabiel blijven of zelfs groeien - stabiel op tv en groeiend op digitaal.
 
Welke andere factoren zouden adverteerders moeten aanspreken?
 
Elliott Bouchar: Het feit dat dit evenement scoort bij zowat elke doelgroep, bovenop de leeftijdsgroep 18-54 jaar. Mannen, maar ook vrouwen, die 42% van het bereik vertegenwoordigen. Jongeren zijn erg aanwezig op Auvio. Terwijl 80% van de 35-plussers voor de televisie zit, vertegenwoordigen de jongeren jonger dan 35 bijna 50% van het Auvio-publiek. De complementariteit met TV is duidelijk.
 
En deze complementariteit dringt door tot dezelfde doelgroep: omdat de wedstrijden om 15u beginnen, zullen veel mensen eerst op Auvio kijken en zullen ze het tornooi daarna met hun familie of vrienden verder volgen op televisie.
 
Maar wat adverteerders nog meer aantrekt dan de kijkcijfers, zijn de ongelooflijke emoties die zulke sportevenementen teweegbrengen. ‘Je l'ai dit, bordel’, de uitspraak van Philippe Albert, behoort tot het collectieve geheugen.
 
Grégory Vandenschrick: Verschillende studies over aandacht, waaronder de studie van VIA die je natuurlijk wel kent, benadrukken het belang van context. Als het gaat om televisie en BVOD, zijn evenementen zoals de EK’s en de Olympische Spelen duidelijke mijlpalen. Deze must-see evenementen worden uitgezonden door de RTBF en het publiek zal in deze periodes massaal op de openbare omroep afstemmen. Het is een uitgelezen kans voor adverteerders om te profiteren van een enorme prijs/bereik verhouding, met marktaandelen tussen 72% en 92%.
 
Jullie commerciële aanbod is enorm en gevarieerd, met tal van tv-, ATV-, OLV- en sponsorpakketten voor alle budgetten. Wat is de rode draad doorheen deze aanbiedingen?
 
Eerst en vooral zijn ze gebaseerd op het complementaire karakter van off- en online. We hebben ze vormgegeven volgens de verschillende behoeften van adverteerders - nationaal, lokaal of regionaal - door lessen te trekken uit eerdere wedstrijden en een beetje vooruit te kijken.
 
We hebben ook een new business aanbod dat gericht is op adverteerders die nog nooit op RMB te zien waren of die nog niet in tv hebben geïnvesteerd. De instapprijs is laag en deze formule biedt een aanzienlijke zichtbaarheid in termen van zowel GRP als het aantal spots.
 
Hoe zit het met creatieve aanbiedingen? Gaan jullie de ‘Goal of the day’ en de ‘Super Ballekes’ opnieuw aanbieden?
 
Ja, deze aanbiedingen worden voorgesteld aan bureaus en adverteerders. Creativiteit blijft zeer motiverend en onze teams staan altijd klaar om verzoeken af te handelen.
 
De ‘Goal of the Day’ wordt opnieuw aangeboden in samenwerking met Clear Channel en Var. Overigens breiden we de actie uit naar de Olympische Spelen, met het ‘Moment of the Day’. Er is duidelijk interesse in dit soort exclusieve producten.
 
Ook het concept van de ‘Super Ballekes’ is opnieuw van de partij. Het idee is om het reclameblok tijdens de rust van de eerste wedstrijd van de Rode Duivels te benutten: dat zal gegarandeerd een piek inzake kijkcijfers en engagement opleveren. Het aanbod zal bestaan uit vier spots, waartussen we een rode draad kunnen creëren.
 
We hebben nog tal van andere creatieve ideeën, zoals activatie met de ‘Coach Fifa’ game of de twee minuten durende ‘Euro Express’ ochtendsequenties die samenvatten wat er de dag ervoor is gebeurd... En niet te vergeten alle mogelijkheden op maat die we met de Flash- en Slice-teams kunnen ontwikkelen op basis van de suggesties en behoeften van adverteerders en bureaus.
 
Gaan jullie door met ad replacement formules op Auvio?
 
Elliott Bouchar:
Het is mid-roll geworden. Adverteerders die een TV + digital pack kopen, of een digital-only pack, profiteren van ad replacement en dus van spots tijdens de rust. Een adverteerder die een TV + digital pack koopt kan zich bevinden in het reclameblok voorafgaand aan de wedstrijd, of tijdens de volksliederen op TV, en dan tijdens de rust via digital te zien zijn. Op tv is de uitzending gegarandeerd, in digital niet, afhankelijk van het pakket.
 
En hoe loopt de verkoopt? Zijn de usual suspects op het appel? Verwelkomen jullie nieuwe en soms onverwachte adverteerders?
 
Grégory Vandenschrick: Er zijn gesprekken gaande met de hoofdsponsors en vaste klanten, maar we hebben ook enkele nieuwe adverteerders, waarvan we de namen om voor de hand liggende redenen nog niet kunnen onthullen. We hebben ook merken die nog nooit eerder aanwezig waren. Echte new business.
 
Het is een beetje een langzame start geweest, maar de laatste paar weken is er meer schot in de zaak gekomen. We beginnen een echte buzz te voelen. Het bekende probleem is dat adverteerders de laatste twee of drie jaar steeds later beslissen. Ze gaan voorzichtig tewerk en dat moeten we accepteren. Maar tegelijk merk ik ook dat de Olympische Spelen nog nooit zo goed hebben verkocht. Ik denk dat de nabijheid, of het nu gaat om het EK in Duitsland of de Olympische Spelen in Parijs, ook een bepalende factor is in het enthousiasme van adverteerders.

Archief / MEDIA