Fr

TECH

Hoe Beyond Reason wetenschap en tech ten dienste van marketing stelt

Donderdag 4 April 2024

Hoe Beyond Reason wetenschap en tech ten dienste van marketing stelt

Beyond Reason dat acht jaar geleden opgericht werd door Olivier Tjon en Nathan Axford, biedt een op neurowetenschappen gebaseerde methode voor de analyse van de onderliggende consumentenmotivaties.

Het principe achter hun aanpak is eigenlijk heel eenvoudig: analyseren hoe het menselijk brein werkt om te begrijpen wat consumenten echt motiveert om te kopen. Nathan Axford vat het treffend samen met de stelling dat marketeers niet mikken op de consument, maar op zijn brein: “De wetenschappelijke kennis over hoe het brein werkt is de afgelopen decennia enorm vooruitgegaan, maar is grotendeels onbekend gebleven voor marketeers en marktonderzoeksbureaus.”

Beyond Reason werd opgericht om deze uitdaging aan te gaan en wetenschap, technologie en marketing met elkaar te verzoenen om de aankoopmotivaties te identificeren. Op basis van hun respectieve achtergronden in de marketingsector werkten de twee oprichters bijna drie jaar samen met onderzoekers aan Amerikaanse universiteiten aan de ontwikkeling van een model dat marketingprocessen afstemt op de hersenprocessen die bepalen wat consumenten leuk vinden en wat ze kopen.

Magische driehoek

Dit model simuleert de reacties van de hersenen op de drie belangrijkste parameters die de voorkeuren en aankoopbeslissingen beïnvloeden: prijs, tastbare materiële behoeften en ontastbare immateriële behoeften.
Beyond Reason heeft 128 van deze immateriële behoeften geïdentificeerd, wederom op de wetenschappelijke basis van een onderzoek bij meer dan 500.000 consumenten wereldwijd.
Nathan Axford: “Het brein jongleert voortdurend met deze drie parameters. Onze aanpak stelt ons in staat om de reacties van respondenten op verschillende producten in dezelfde categorie te analyseren in relatie tot deze driehoek van parameters. Het model identificeert dan niet waar de deelnemer bewust op reageert, maar kijkt wel naar de impliciete, onbevooroordeelde reactie van hun hersenen. Dit maakt het mogelijk om te kwantificeren wat consumenten motiveert of demotiveert en indien nodig de marketingmix aan te passen.”
Onze aanpak maakt het mogelijk om risico's te verminderen en de economische prestaties van een merk te verbeteren in een tijd waarin marketingbudgetten onder druk staan en de concurrentie steeds heviger wordt.
Vandaag werkt Beyond Reason voor een breed scala aan grote merken zoals L'Oréal, Chanel, VW, Ikea, HSBC, TUI, Pepsico en Unilever in zo'n dertig landen, allemaal op basis van een remote werkmodel. “Beyond Reason heeft altijd zonder vaste structuur gewerkt, lang voor de coronacrisis, ook wat dat betreft zijn we pioniers”, lacht Nathan Axford.

Next steps

Als pionier binnen zijn domein heeft Beyond Reason zijn aanpak voortdurend geperfectioneerd en zijn effectiviteit bewezen door samen te werken met de grootste merken. “We zijn uitgegroeid van een onderzoeksinstrument voor impliciete aankoopmotivatie tot een formidabele economische tool die de mysteries van consumentengedrag met wiskundige precisie en wetenschappelijke nauwkeurigheid in kaart brengt en meet”, aldus Nathan Axford.

Het potentieel van hun aanpak is zo groot dat het kleine team van Beyond Reason het niet meer ten volle kan benutten. Daarom zijn de twee oprichters momenteel in gesprek om zich te associëren met een internationale speler.

Archief / TECH