Fr

BRANDS

Damien D'Ostuni (Wavemaker): "De Space Economy zal onze samenleving veranderen"

Zondag 10 Maart 2024

Damien D'Ostuni (Wavemaker):

We hadden het hier al eerder over de New Space Economy, het thema van de nieuwe Wavemaker Academy. Simpel uitgedrukt kunnen we het concept definiëren als de opkomende samenwerking tussen de publieke sector en privébedrijven. Die wordt op haar beurt gestimuleerd door een toenemende vraag naar satellieten, telecommunicatie of internet en, meer in het algemeen, door het feit dat de mens nu eenmaal gefascineerd is door de ruimte. Deze partnerships versnellen innovatie en helpen de kosten voor de verkenning van de ruimte en de space economy in de breedste zin van het woord te verlagen.
 
Damien D'Ostuni, Head of Innovation & Activation bij Wavemaker, legt graag uit waarom merken er goed aan zouden doen meer interesse voor het onderwerp aan de dag te leggen.
 
Je stelt dat bedrijven nu strategieën moeten ontwikkelen om met deze nieuwe realiteit om te gaan... Maak jij al plannen voor de toekomst?
 
Dat is ook het uitgangspunt van een aantal economen in een artikel in de Harvard Business Review. Zij merken op dat de New Space Economy nu al waarde creëert in verschillende sectoren zoals de landbouw en de farmaceutische industrie. Groepen als Merck en Bristol Myers Squibb werken al jaren samen met het ISS. Dat is niet nieuw.
 
Anderzijds wordt de waarde van ruimtetoerisme tegen 2030 geschat op ongeveer 400 miljoen dollar. Dat illustreert het potentieel voor nieuwe markten in de ruimte, waardoor de vraag naar ruimtegerelateerde goederen en diensten wordt gestimuleerd.
 
Mensen die naar de ruimte reizen, hebben producten nodig die aangepast zijn aan het ontbreken van de zwaartekracht. Dat inspireerde de Franse space designer Octave de Gaulle tot de heruitvinding van alledaagse voorwerpen, om ze aan te passen aan de context van de ruimte. Zo werkte zijn bureau Spade samen met de Pernod-Ricard groep voor de creatie van Mumm champagne die in de ruimte gedronken kan worden... 
 
Op een meer fundamenteel niveau dragen experimenten in microzwaartekracht bij aan de toekomst van de landbouw en de voedselindustrie. Een voorbeeld is de BioPod van Interstellar Lab: een bioboerderij die kunstmatige intelligentie en biowetenschap combineert om op grote schaal plantaardige ingrediënten te produceren op aarde en in de ruimte. L'Oréal heeft zich bij het project aangesloten om duurzame ingrediënten voor zijn cosmetica te produceren.
 
Dichter bij huis verwijs je ook naar de "ruimtebakkerij"...
 
Dat klopt. Het SpaceBakery-project van het Belgische bedrijf Puratos wil brood gaan produceren op Mars. In feite heeft de SpaceBakery een tweeledig doel: ten eerste het pad effenen voor de verkenning van de ruimte door een autonoom voedselproductiesysteem te creëren dat aangepast is aan de extreme omstandigheden van de ruimte, en ten tweede de voedselproductie op aarde verbeteren door de tarweproductie duurzamer te maken en de voedingswaarde van brood te verhogen. Het project wordt gesubsidieerd door Vlaanderen.
 
Geeft de verkenning van Mars dan al aanleiding tot meer 'nuchtere' en reële projecten?
 
Heel concreet kunnen bedrijven in alle sectoren de ruimte niet alleen zien als een terrein voor technologische innovatie, maar ook als een nieuwe grens, die mogelijkheden biedt om waarde te creëren door gegevens te verzamelen, hulpbronnen te gebruiken of nieuwe markten te verkennen.
 
Het artikel in Harvard Business Review dat ik aanhaalde, adviseert bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ruimte om een flexibele aanpak te hanteren, bereid te zijn om snel te leren van mislukkingen en speciale teams of strategische partnerschappen te vormen om het potentieel van de ruimte te verkennen.
 
Na een impact te hebben gehad op communicatie en connectiviteit, gaat de ruimtevaarteconomie onze samenleving duidelijk veranderen.
 
Waarom zouden merken nu al mee moeten doen?
 
We hebben al heel wat stunts in de ruimte gezien: het Coca-Cola blikje voor de Challenger astronauten in 1985, de Red Bull Stratos in 2012, de Tesla Roadster die in 2018 in een baan om de aarde werd gebracht door Elon Musk's Falcon raket, de Coca-Cola Starlight meer recent; er is ook Omega, dat blijft profiteren van de erfenis van zijn Speedmaster, het eerste horloge dat op de maan werd gedragen...
 
Voor merken is geassocieerd worden met de verovering van de ruimte een kans om deel uit te maken van de geschiedenis; het is ook een kans om de aandacht van de wereldmedia te trekken en het is duidelijk een bron van inspiratie en verwondering voor veel mensen, wat de emotionele band met consumenten versterkt. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de associatie met de verovering van de ruimte het merk aan de top van innovatie en technologie plaatst.
 
De samenwerking tussen Columbia Sportswear en Intuitive Machines, waarover de afgelopen weken veel gesproken werd, is een perfecte illustratie van de argumenten om merken te associëren met de verovering van de ruimte.

Archief / BRANDS