Fr

TECH

Cuez by Tinkerlist: liever live 2.0

Donderdag 21 September 2023

Cuez by Tinkerlist: liever live 2.0

Als ex-regisseur met een grote interesse in technologie kent Erik Hauters als geen ander de noden van audiovisuele crews. Vanuit die ervaring stampte hij Tinkerlist uit de grond: dat specialiseerde zich in de ondersteuning van redacties bij het maken van nieuws, live shows en andere vormen van direct uitgezonden entertainment. Om in te spelen op de veranderende markt en het succes geoogst door nieuwe vormen van live content, lanceerde hij de SaaS-oplossing Cuez.

Kun je ons om te beginnen even vertellen waar Tinkerlist voor staat?

Als een redactie live programma’s maakt (zoals nieuws, sportwedstrijden, talkshows, enzovoort), moet de uitzending daarvan tot in de kleinste details voorbereid worden. Tinkerlist is een platform dat al wie bij dat proces betrokken is samenbrengt, zodat alle input die nodig is om het programma te maken en uit te zenden zich op een enkele plaats bevindt. Het product omvat een rundown (gedetailleerde technische inhoud van programma, nvdr) en alle content die daarin is opgeslagen, kan geautomatiseerd worden in de uitzending, dus worden doorgestuurd naar alle toestellen. Dat maakt het werken veel eenvoudiger en sneller. Het is een cloudapplicatie, dus ze moet niet ter plaatse geïnstalleerd worden, wat een extra voordeel is.

In april deden jullie een nieuwe release onder de naam Cuez. Wat onderscheidt die van zijn voorganger?

Net als Tinkerlist vergemakkelijkt het op een intuïtieve manier het maken van live content doordat alle componenten zich op een plaats (in de cloud) bevindt. Cuez wordt echter aangeboden via een SaaS-formule, wat kleinere deals mogelijk maakt. Terwijl Tinkerlist vooral bedoeld is voor broadcasters en productiehuizen, richt Cuez zich op kleinere entiteiten die live producties maken.

Vanwaar die andere focus?

Eerst richtten we ons vooral op entertainment, maar je kunt vandaag niet naast de veranderende lineaire televisieconsumptie kijken. Vandaag is de gemiddelde lineaire tv-kijker 58 jaar: dat zal uitfaseren. Daarom hebben we Cuez bedacht: dat kan zijn gebruikers bijvoorbeeld helpen om in te spelen op nieuwe manier van nieuws maken: niet meer lineair maar breaking via websites en online kanalen. We doen dat bij DPG, VRT, Channel4, ITV en in Australië. Dankzij zijn lichtere formule is Cuez ook heel geschikt voor structuren die zich toeleggen op alle nieuwe vormen van live content die elders dan via lineaire tv geconsumeerd wordt. Ik denk dan aan intern gemaakte bedrijfsvideo’s bijvoorbeeld, maar ook aan esports: een markt die explosief groeit en waar onze tool zijn nut al bewezen heeft.

Cuez is net als Tinkerlist bedacht vanuit de noden van de gebruikers en wordt onderhouden vanuit hun respons. We geloven erin. Daarom werken we aan een nieuwe kapitaalsronde tegen volgend jaar om door te kunnen schalen naar het buitenland. Daar doen zich immers dezelfde verschuivingen voor.

Archief / TECH