Fr

TECH

Coderen wordt kinderspel, door Nicolas Bataille

Donderdag 12 September 2024

Coderen wordt kinderspel, door Nicolas Bataille

Als Cursor AI in 2004 had bestaan, zou Mark Zuckerberg niet de eigenaar zijn van Facebook, maar wel de Winklevoss-tweeling. Gek, hé?

De broertjes Winklevoss hadden indertijd geen kaas van coderen gegeten, dus deden ze een beroep op Zuck om hun idee voor TheFacebook, een interface waarmee je Harvard-studenten kon vergelijken, tot leven te brengen. Zuckerberg zou iets later de leiding nemen over Facebook door het concept van de tweeling te ‘stelen’, aangezien hij alles in zijn slaapkamer had ontwikkeld.

Code is een taal die op zichzelf staat; het is een manier om te communiceren met machines en browsers. De belangrijkste taal waarmee we toegang hebben tot het web is de beroemde HTML. Niet de meest flexibele taal, maar duidelijk de meest gebruikte in de moderne IT-wereld. Naast HTML bestaan er nog trendy talen als Java, Python en CSS.

Indertijd, toen ik bij Creaxial werkte, had ik een groot aantal developers in mijn teams. Elk met hun eigen specialiteit en voorkeurstaal. Elk ook met hun eigen manier om hun code te structureren en de debugging ervan te begrijpen. Dat riep bij mij en anderen nogal wat vragen op over de compatibiliteit en duurzaamheid van de gebruikte code.

Met de komst van LLM’s (large language models) is het niet langer nodig om de syntaxis (grammatica) en woordenschat te begrijpen van de talen die worden gebruikt om websites, interfaces of mobiele apps te bouwen.

Het volstaat nu om de AI zo goed mogelijk te briefen of uitleg te geven; vervolgens zet die de behoefte/vraag om in code die direct online gebruikt kan worden.

Cursor.com is momenteel de oplossing waar het meest over gesproken wordt.
Nog maar een week geleden kondigde de start-up aan dat het 60 miljoen dollar had opgehaald bij investeerders voor zijn AI-project dat “voor jou codeert”.

We kunnen ons al voorstellen hoe we apps of webplatformen kunnen ontwikkelen door alleen onze stem te gebruiken, in interactie met de machine. Coderen is nu toegankelijk voor iedereen, zelfs voor een meisje van acht.
Ja, ze heeft technische notities en tutorials binnen handbereik, meer bepaald voor het online publiceren van haar code, maar als iemand me een jaar geleden had verteld dat een klein meisje een Harry Potter chatbot kon ontwikkelen in 45 minuten, gewoon voor de lol... Ik zou het niet geloofd hebben.

Er is ook het indrukwekkende initiatief van Anthropic met zijn Artifacts in de sterk groeiende AI assistent Claude Sonnet.

Ik heb het zelf getest en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de resultaten en vooral van het gemak waarmee Claude aan de hand van enkele prompts interactieve pagina’s kan maken.

Het volstaat bijvoorbeeld om een afbeelding te uploaden en de AI te vragen de content te analyseren, te categoriseren en om te zetten in een klikbare interface die met een klik online kan worden gedeeld. Je kan bijvoorbeeld beginnen met een lang juridisch document, dit uploaden en Claude vragen om een interactieve quiz te maken met een puntensysteem.

De ‘use cases’ die beginnen te verschijnen, spreken voor zich en geven ons een idee van de kracht van deze oplossing en vooral van de ontelbare gebruiksmogelijkheden op businessvlak.
Maar zoals vaak bij AI, is het ideaal om oplossingen te combineren.

Vraag ChatGPT om een app idee en vervolgens om een duidelijke en gedetailleerde developers briefing. Maak een testversie met de Artifacts van Claude en ontwikkel het geheel vervolgens met Cursor AI.

We zien nu al een groot aantal gewone gebruikers die hun enthousiasme delen na het maken van een website, een Chrome-plugin, een 3D-game, een app of zelfs een interactief dashboard, en dit in slechts een paar minuten en zonder enige kennis van codering. Dit verandert de manier waarop interfaces worden geproduceerd en maakt developing vooral toegankelijk voor jan en alleman. Je hoeft niet langer een beroep op te doen op de Zuck van je universiteit om een geweldig idee tot leven te brengen, of gewoon om een pilootversie van een mobiele app of website te maken.

Ik heb altijd gewild dat mijn kinderen zouden leren coderen, net zoals ze een nieuwe taal zouden leren, maar dan een universele taal die een groot deel van de moderne wereld draaiende houdt. Maar mijn mening is aan het veranderen. Ik denk dat onze kinderen in de nabije toekomst niet langer meerdere talen hoeven te kennen, laat staan weten hoe ze moeten coderen, om te kunnen creëren en communiceren met andere mensen op deze planeet.

Uiteindelijk gaat het er vooral om te weten hoe je je behoeften duidelijk moet formuleren, hoe je ze moet structureren en hoe je de tools die je ter beschikking hebt, moet briefen en challengen om het beste resultaat te krijgen.

Archief / TECH