Fr

BRANDS

Wat bedoelt Danny Devriendt met de introductie van ROB in ROI-metingen?

Vrijdag 6 September 2024

Wat bedoelt Danny Devriendt met de introductie van ROB in ROI-metingen?

Elk jaar kunnen onze lezers smullen van de stukken die hij als die hard fan van het eerste uur instuurt over het SXSW-festival. Dat is onder andere te danken aan het feit dat Danny Devriendt zichzelf omschrijft als een “narrative technologist” en een “ethical strategist”. Tegelijk is hij managing director van IPG Dynamic en bovendien een uitstekende spreker precies op maat van een event als de ‘Get Together’ van de UMA.

In plaats van zijn keynote die gebaseerd was op een uitsluitend visueel document samen te vatten, wilden we hem liever een paar vragen stellen over de onderwerpen die hem bezighouden.

De nieuwe mediamogelijkheden zijn vandaag zowat ontelbaar. Hebben de mediabureaus in die context nog een reden tot bestaan of zal de markt ingenomen worden door multi-specialisten? Aan welke voorwaarden moeten ze voldoen als ze aangepast willen blijven aan hun omgeving?

In een wereld waarin hyperspecialisatie en microsegmentatie de norm zijn geworden, spelen mediabureaus een essentiële rol omdat ze een horizontale strategische visie bieden. De markt is versnipperd in een groot aantal niches - sociale media, data analytics, influencer marketing, enz. - maar het is cruciaal om deze verschillende expertises te coördineren tot een coherente en effectieve strategie. Deze versnippering is weliswaar nuttig, maar vereist tegelijk een speler die een bredere visie kan beheren op basis van data en insights.

Mediabureaus zijn het best geplaatst om deze complexe symfonie te dirigeren en ervoor te zorgen dat elke specialist in dezelfde, gedeelde richting werkt, zodat de genomen beslissingen rekening houden met de hele context. Een treffend voorbeeld van deze noodzaak is het tragische ongeluk met het ruimteveer Challenger, waarbij het gebrek aan communicatie tussen diverse specialisten leidde tot een ramp die vermeden had kunnen worden. Op mediagebied kan een gefragmenteerde, ongecoördineerde visie op dezelfde manier leiden tot een strategische mislukking.

Jij en Hugues Rey haalden het al aan op de ‘Get Together’, maar wat zijn de eventuele zwakke punten van de Gafam en de sterke punten van de lokale media?

Beide spelers zijn aan het veranderen. Hoewel de Gafam het wereldwijde medialandschap overheersen, is er een strategische ruimte voor lokale spelers - bureaus, marketing en communicatie - om een deel van ons ‘Gallische dorpje’ te verdedigen en te ontwikkelen tegen deze reuzen. Met hun wereldwijde bereik hebben de Gafam het vaak moeilijk om zich aan te passen aan lokale en culturele nuances. Dat biedt lokale spelers een kans om zich te onderscheiden.

In België bijvoorbeeld is er een enorm potentieel voor de creatie van slimme en cultureel relevante boodschappen die stevig verankerd zijn in het lokale weefsel. Die ruimte moeten we niet alleen verdedigen, maar ook koesteren en betekenis geven. Door concepten als ROB voor ‘Return on Belgium’ als KPI te introduceren in ROI-metingen, kunnen lokale spelers hun positie versterken tegenover wereldwijde reuzen, terwijl ze consumenten tegelijk unieke, lokale waarde bieden.

We hadden het er al over: de uiteenzetting van Orlando Wood ging over reclame-efficiëntie. Vind je dat de creatieve bureaus de insights over ROI-metingen, neurowetenschap en onderzoek naar aandacht in hun werk beheersen?

Een van de uitdagingen vandaag is dat reclame-, media-, creatieve, marketing- en communicatie-inspanningen al te vaak gefragmenteerd zijn en in silo's opereren. Deze aanpak kan de hele impact van campagnes beperken. Om maximale effectiviteit te bereiken, is het cruciaal om een data-driven aanpak te hanteren en gebruik te maken van insights op basis van bruikbare informatie, culturele markers en neurowetenschappelijke triggers.

Een doordachte cocktail, waarin deze elementen transversaal gecombineerd worden, kan de campagneprestaties aanzienlijk verbeteren. Dit vereist een aanpak over de silo’s heen, een nauwe samenwerking tussen verschillende disciplines om strategieën te creëren die niet alleen creatief zijn, maar ook wetenschappelijk onderbouwd en cultureel relevant. Alleen zo’n geïntegreerde aanpak kan een echt effectieve reclame-impact garanderen. Het medium zal immers niet erg productief zijn zonder ‘geschikte’ boodschappen.

Als het over AI in onze sector gaat, wat vind je dan van het spanningsveld tussen de inzet ter vervanging van mensen enerzijds en het gebruik om ons werk te verbeteren, inclusief meting en mediaplanning?

Ik zie een dualiteit tussen optimalisatie en humanisering. AI en meer bepaald multimodale generatieve modellen herdefiniëren niet alleen mediaplanning en meting, maar ook de creatieve en strategische aspecten. In plaats van menselijke taken simpelweg te vervangen, moet AI worden gezien als een tool ter verbetering. De sleutel ligt in hoe mensen de capaciteiten van AI kunnen verfijnen en sturen om uitdagingen effectiever aan te gaan. Augmenting betekent niet simpelweg “ik doe dit, AI doet dat”: het gaat erom te begrijpen hoe de gecombineerde krachten van mens en AI sterkere oplossingen kunnen creëren die beter aansluiten bij de eisen van deze tijd.

Deze gezamenlijke aanpak, waarbij AI het menselijke werk ondersteunt en verrijkt, ontsluit creativiteit en verdiept strategie, levert scherpere inzichten op en optimaliseert processen. De echte uitdaging is hoe mensen kunnen 'inpluggen' op AI om de grenzen van innovatie en efficiëntie in onze sector te verleggen.

Archief / BRANDS