Fr

BRANDS

​Dentsu lanceert zijn eerste Brand Recovery Series

Dinsdag 7 April 2020

​Dentsu lanceert zijn eerste Brand Recovery Series



Dentsu Aegis Network Belgium lanceerde in volle lockdown The Brand Recovery Series, een online kennis- en inspiratieplatform waarop marketeers interviews, whitepapers en opiniestukken kunnen terugvinden over hoe ze de Covid-19 crisis moeten aanpakken. Verder presenteren Wim Vermeulen, strategy director bij Isobar, en Thibaud De Meester, strategic client lead bij Carat, elke donderdag een webinar over hoe marketeers moeten handelen in deze ongeziene tijden.

De strategen van Dentsu stelden een framework op waarmee ze marketeers willen adviseren gedurende de crisis. Die bestaat uit vier fases: crisistijd, ‘back to business’, ‘back to normal’ en de na-Covid-19 tijden. Hun eerste webinar ging over de huidige crisisfase.

Wim Vermeulen en Thibaud De Meester schetsten daarbij hoe de onzekerheid in de crisistijd en meer bepaald hoe lang die zou duren een effect heeft op het consumentenvertrouwen en de koopkracht. Daarbij gaven ze advies over welke maatregelen marketeers kunnen nemen om hun merk en business te beschermen.

Vermeulen maakte eerst de vergelijking met de meest recente economische crisis in ons land, de bankencrisis als gevolg van de wereldwijde financiële crisis in 2008. Volgens cijfers van de Nationale Bank en De Tijd duurde het daar drie jaar vooraleer het consumentenvertrouwen opnieuw op zijn normale peil was, maar dat de negatieve impact op de koopkracht zich enkel manifesteerde in het jaar 2010. Vermeulen voorspelt dat de Covid-19 crisis een gelijkaardige impact zal hebben op het consumentenvertrouwen, maar dat het effect op de koopkracht een pak groter zal zijn dan bij de bankencrisis, gezien de omvang en de impact van de maatregelen.

Uit onderzoek van Vox CEPR Policy Portal blijkt dat 82% van de Europese economen gelooft dat er een recessie aankomt. Volgens Vermeulen zal dit een nieuwe knak geven aan een al dalend consumentenvertrouwen en een negatieve impact hebben op het koopgedrag, zowel nu als na de eerste fase van de crisis. Vermeulen zegt dat nieuwe uitbraken van het coronavirus een zogenaamd ‘looping effect’ (desorganisatie) kunnen teweegbrengen bij de volgende fases en de planning aldus in de war sturen.

Nieuwe behoeftes en aankoopgedrag
Vooraleer dieper in te gaan op de te volgen aanpak, hadden de strategen het over veranderende consumentengedrag en trends door de Covid-19 crisis. De lockdown zorgt allereerst voor nieuwe behoeftes van mensen zoals het zoeken naar nieuwe hobby’s en entertainment, alsook naar communities via apps en Messenger.
 
Daarnaast is er de logische stijging in online aankopen wegens de sluiting van de winkels voor niet-essentiële producten. De online aankopen voor food zijn volgens cijfers van Google verdubbeld of zelfs maal drie gegaan en ook games kennen een sterke stijging in de verkoop. Er is wel een grote negatieve impact op de aankoop van luxe- en beautyproducten.
 
Verder veroorzaakt de informatiestroom over Covid-19 een nog grotere drang naar geloofwaardige  lokale bronnen. Consumenten zoeken volgens de strategen naar geruststelling en positieve boodschappen van merken kunnen daarbij helpen. Wat betreft de media zien de strategen een sterke stijging in het bereik van tv (een piek tot 60% voor de tv-journaals) en digital en een daling tot sterke val voor radio, OOH en cinema.

In staat zijn om te verkopen of niet?
Het grootste luik van de webinar ging over de impact van deze crisisfase op bedrijven en adverteerders en welke strategie en toon marketeers nu moeten hanteren.

Grosso modo is er een verschil in focus voor bedrijven die in staat zijn om te verkopen en diegene die er niet toe in staat zijn. Voor de eerste groep adviseert Denstu om te focussen op kortetermijnverkoop, de klantenervaring en het identificeren van de zwaktes in de distributie. Voor de tweede groep is het advies om top of mind te blijven tot de bedrijven opnieuw into business kunnen gaan en te kiezen voor innovatieprojecten. Die tweede groep kan indien mogelijk ook partnerships met e-commerce spelers opzetten of zelf online kanalen lanceren.

Concreet zien de strategen vier scenario’s voor de verschillende merken. Ten eerste zijn er de spelers die zowel online als fysiek kunnen blijven verkopen (food, non-profit, farmacie, banken, drinks off trade). Ze krijgen op merkniveau de mogelijkheid om een grote share of voice te bemachtigen en moeten die transformeren in een stijgend marktaandeel. Op mediavlak wordt er geadviseerd te investeren in tv en lokale nieuwsmerken, naast de social media.

Een tweede scenario is er voor de spelers die een digitale aanwezigheid hebben, maar fysiek afwezig zijn (beauty, kleding- , entertainment- en elektrowinkels met e-shop, drinks on trade, telco, enz.). Zij moeten volgens de strategen focussen op het vergemakkelijken van de aankoop, het vergroten van hun zichtbaarheid en het communiceren met bestaande consumenten via CRM-strategieën, en anderzijds nieuwe klanten proberen te bereiken via een verhoogde communicatie.
 
De derde groep zijn de spelers met een digitale afwezigheid en een fysieke aanwezigheid (food on trade, elektro- en entertainmentwinkels zonder e-shop, enz.). Daar is het advies om het merk te versterken via kanalen die een groot bereik en memorisatie-potentieel hebben zoals tv, en een menselijke en directe link te behouden met de consument via de sociale media.
 
Het laatste scenario is voor de merken die noch fysiek noch online aanwezig kunnen zijn (telco, automotive, leisure, transport, enz.). Zij moeten voor een langetermijnstrategie gaan en kunnen daarbij focussen op purpose marketing zoals entertainment en comfort bieden aan consumenten én helpen bij de bestrijding van pandemie.
 
Opletten voor overexposure
Overkoepelend is het volgens Dentsu broodnodig om consumenten informatie en advies te bieden over de dienstverlening of mogelijke tekorten. Verder verwachten consumenten steun en empathie van merken. Het focussen op infotainment content is daarbij een goeie strategie. Een te commerciële of oppervlakkige toon is te vermijden. Mensen zullen immers die merken koesteren die de moeite deden om te communiceren op een zinvolle manier. “Het risico op ‘overexposure’ is er wel”, voegt Wim Vermeulen toe. “Het is uiteraard nodig om te praten over de initiatieven die je neemt, maar overdrijf daar niet in. Het is een dunne lijn, maar de mate van authenticiteit zal bepalen of je aan de juiste kant van de lijn staat.”
 
Vermeulen besluit dat we voor een unicum staan. Het is volgens hem namelijk de eerste keer dat consumenten aan merken vragen om te helpen bij de crisis. Volgens Vermeulen past dit in een grotere maatschappelijke trend waarbij mensen meer vertrouwen in het leiderschap van bedrijven dan in dat van overheden. Ze vertrouwen meer op bedrijven dan op overheden om dit probleem op te lossen. “We zagen de afgelopen weken dat bedrijven heel wat giften deden aan allerlei organisaties. De komende weken zullen we voorbeelden zien van merken die vragen om onze moreel hoog te houden”, aldus nog Vermeulen.

Archief / BRANDS